HU / EN

„A hivatás sosem unalmas. Bármit csináltam, mindig megtaláltam benne az érdekeset. Így a szakmám soha nem tűnt igazán munkának.”

Andrew G. Vajna

„Sok időt töltök azzal, hogy meghallgassam a producereket arról, hogyan költsük el a pénzünket. Amikor Andy megjelenik, csak olyan projektbe hajlandó befektetni, amiben ő maga is hisz – ez teszi őt hitelessé.”

Peter Chernin, a Fox Filmed Entertainment elnök-vezérigazgatója

„Az Andy-vel való munka karrierem egyik legjobb élménye volt, emellett ő készíti a világ legjobb bouillabaisse-ét.”

Steven de Souza, a Dredd bíró forgatókönyvírója.

„Andy Vajna egy kedves barát és forradalmi erő volt Hollywoodban. Bebizonyította, hogy nincs szükség stúdiókra, hogy olyan nagyszabású filmeket készíts, mint a Terminator 2 vagy a Total Recall. Nagy szíve volt és az egyik legnagyvonalúbb ember. Hiányozni fog.”

Arnold Schwarzenegger

„Mikor Andy a szavát adja, tudod, hogy nyert ügyed van. Nem számít mi történik, számíthatsz rá. Az idegei pedig acélból vannak.”

Joe Roth, a Walt Disney Motion Picture Group elnöke

„Mikor együtt dolgozol Andy-vel, a döntésekért ő teljes felelősséget vállal, másokkal nem is foglalkozom. Ettől lesz igazán Andy filmje

Danny Cannon, a Dread Bíró rendezője

„Ez egy nagyon, nagyon szomorú nap... Elhunyt Andy Vajna producer, aki nélkül nem lett volna Rambo... Imádtam ennek az embernek a bátorságát, úttörő volt. Rajta kívül senki nem hitt a First Blood-ban... Ez összetöri a szívem. Nyugodjon békében.”

Sylvester Stallone

„Andyt már az első találkozásunkkor megkedveltem, mert végre találkoztam egy olyan magyarral Hollywoodban, aki nem csak sikeresebb, de őrültebb is nálam.”

Joe Eszterhas

Eldöntöttem, hogy megtanulok egy olyan szakmát, amit bárhol csinálhatok. – így lettem fodrász. A fodrászatot azért választottam, mert olyan használható tudást biztosít, amihez bármikor visszatérhetek, ez megadta azt a biztonságot és szabadságot, hogy felfedezzek más utakat.

Andrew G. Vajna

„Nagyon tiszteli a rendezőt és bátran bevállal cseppet sem könnyű projekteket. Nem fogsz csalódni, bízhatsz benne.”

Paul Verhoeven, az Emlékmás rendezője.

„Egy színésszel nem játszathatod csak úgy el azt amit akarsz. Egy olyan atmoszférát kell létrehoznod, ahol kiteljesedhet. Sokszor ez pokolian nehéz tud lenni.”

Andrew G. Vajna

„Andy-t senkivel nem lehet összehasonlítani ebben a szakmában. Ő egyedi és független; egy üzletember és egy filmkészítő ritka keveréke. Időről időre befektet és akkorát nyer, mint bárki más ebben a városban. Ezért csak csodálni lehet őt.”

Jeffrey Katzenberg, Dream Works SKG Partner

„Andy Vajna egy nagyszerű barát és partner volt. Hitt bennem, amikor az egyik legnehezebb filmemet, a Terminator 2-t forgattam. Hiányozni fog ő, a humora, a stílusa, és különösen a motorozásaink.”

James Cameron

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a karrierednek.”

Bruce Willis és Demi Moore, miután Andy elnyerte a NATO/ShoWest életműdíjat 1995-ben.

„Azon kevés emberek egyike, akiknek megvan a bátorsága ahhoz, hogy a saját pénzükkel játszanak. A szava sokat számít és ott van a frontvonalban. Ezért mindig is tiszteltem őt. Andy ott van, ha kell. Lehet a társad vagy a főnököd, számíthatsz az útmutatására. Az üzletet mindig családias stílusban közelíti meg. Harminc év után is ugyanazok a barátai és ez egy olyan dolog ami igazán figyelemreméltó.”

John McTiernan, a Medicine Man és az Élet mindig drága rendezője.

A moszkvai kaland


29 évvel ezelőtt, 1988-ban mutatták be a Vörös zsaru című amerikai akció-vígjátékot Arnold Schwarzenegger és James Belushi főszereplésével. Ez volt az első amerikai film a hidegháború alatt, amelynek néhány jelenetét Moszkvában a Vörös téren vették fel filmforgatási engedély nélkül.

„A filmet alapvetően Chicagóban és Budapesten forgattuk, de az elengedhetetlen jelenetet a Vörös téren mindenképpen Moszkvában kellett felvennünk. A hivatalos szerveknél több hónapig próbálkoztunk, hogy megszerezzük a filmforgatási engedélyt, de még válaszra sem méltattak. Ekkor mutatott be Gárdos István, a Hungarofilm produkciós vezetője egy nemzetközi együttesek koncertfelvételeit, videóit menedzselő cég vezetőjének, akik épp a Scorpions-nak forgattak a Szovjetunióban. Ő segített nekünk abban, hogy néhány napra kijussunk Moszkvába. Kis létszámú stábbal, vízum nélkül utaztunk, furcsa mód érkezésünkkor és távozásunkkor sem volt senki a repülőtéren, és az orosz összekötő emberünknek is köszönhetően végül kézikamerával tudtuk felvenni a jelenetet a Vörös téren” – emlékszik vissza Andy Vajna a film forgatásának körülményeire.

A stáb mindössze néhány napot töltött Moszkvában, de ez idő alatt is nagy feltünést keltett. „Meglepett, hogy mennyi kölyök jelent meg a szállodánknál és a Vörös téren, ahol forgattunk. Az orosz kísérőnk, aki az ott tartózkodásunk alatt végig velünk volt, azt mondta, hogy az én videókazettáim a legfelkapottabbak a fekete piacon Moszkvában és az egész Szojvetunióban” – nyilatkozta Schwarzenegger korábban a forgatásról, aki a film kedvéért leadott néhány kilót és oroszul is tanult.

2017. január