HU / EN

„Az Andy-vel való munka karrierem egyik legjobb élménye volt, emellett ő készíti a világ legjobb bouillabaisse-ét.”

Steven de Souza, a Dredd bíró forgatókönyvírója.

„Andyt már az első találkozásunkkor megkedveltem, mert végre találkoztam egy olyan magyarral Hollywoodban, aki nem csak sikeresebb, de őrültebb is nálam.”

Joe Eszterhas

„Mikor együtt dolgozol Andy-vel, a döntésekért ő teljes felelősséget vállal, másokkal nem is foglalkozom. Ettől lesz igazán Andy filmje

Danny Cannon, a Dread Bíró rendezője

„Azon kevés emberek egyike, akiknek megvan a bátorsága ahhoz, hogy a saját pénzükkel játszanak. A szava sokat számít és ott van a frontvonalban. Ezért mindig is tiszteltem őt. Andy ott van, ha kell. Lehet a társad vagy a főnököd, számíthatsz az útmutatására. Az üzletet mindig családias stílusban közelíti meg. Harminc év után is ugyanazok a barátai és ez egy olyan dolog ami igazán figyelemreméltó.”

John McTiernan, a Medicine Man és az Élet mindig drága rendezője.

„A hivatás sosem unalmas. Bármit csináltam, mindig megtaláltam benne az érdekeset. Így a szakmám soha nem tűnt igazán munkának.”

Andrew G. Vajna

„Mikor Andy a szavát adja, tudod, hogy nyert ügyed van. Nem számít mi történik, számíthatsz rá. Az idegei pedig acélból vannak.”

Joe Roth, a Walt Disney Motion Picture Group elnöke

Eldöntöttem, hogy megtanulok egy olyan szakmát, amit bárhol csinálhatok. – így lettem fodrász. A fodrászatot azért választottam, mert olyan használható tudást biztosít, amihez bármikor visszatérhetek, ez megadta azt a biztonságot és szabadságot, hogy felfedezzek más utakat.

Andrew G. Vajna

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a karrierednek.”

Bruce Willis és Demi Moore, miután Andy elnyerte a NATO/ShoWest életműdíjat 1995-ben.

„Nagyon tiszteli a rendezőt és bátran bevállal cseppet sem könnyű projekteket. Nem fogsz csalódni, bízhatsz benne.”

Paul Verhoeven, az Emlékmás rendezője.

„Egy színésszel nem játszathatod csak úgy el azt amit akarsz. Egy olyan atmoszférát kell létrehoznod, ahol kiteljesedhet. Sokszor ez pokolian nehéz tud lenni.”

Andrew G. Vajna

„Andy-t senkivel nem lehet összehasonlítani ebben a szakmában. Ő egyedi és független; egy üzletember és egy filmkészítő ritka keveréke. Időről időre befektet és akkorát nyer, mint bárki más ebben a városban. Ezért csak csodálni lehet őt.”

Jeffrey Katzenberg, Dream Works SKG Partner

„Sok időt töltök azzal, hogy meghallgassam a producereket arról, hogyan költsük el a pénzünket. Amikor Andy megjelenik, csak olyan projektbe hajlandó befektetni, amiben ő maga is hisz – ez teszi őt hitelessé.”

Peter Chernin, a Fox Filmed Entertainment elnök-vezérigazgatója

Az első megjelenés a Variety-ben


A Variety Andy Vajna munkásságáról 1974-ben, 43 évvel ezelőtt számolt be első alkalommal, amikor részt vett a milánói Mifed filmvásáron. Ebből az alkalomból Steven Gaydos, a Variety vezető szerkesztője készített interjút a producerrel, aki a szórakoztatóipari pályája kezdetéről mesélt.

Vajna a milánói Mifed-en 1974-ben vásárlóként vett részt, miután úgy döntött, hogy felhagy a paróka üzlettel és visszatér legnagyobb szerelméhez, a filmekhez, megvett két mozit Hong Kongban. Mozijaiban akkoriban olyan nagy filmeket vetítettek, mint a Pillangó Steve McQueen és a Valdez lovai Charles Bronson főszereplésével.

„Bruce Lee és más kung-fu sztároknak köszönhetően a kínai filmek akkoriban rendkívül népszerűek voltak. Az első Hong Kong-i produkciómban a Hei Lu-ban Angela Mao játszotta a főszerepet, aki akkor már egy sztár volt. A film nagyon jól passzolt a kung-fu őrülethez és jól teljesített” – nyilatkozta Vajna a Variety-nek az első filmjéről.

„Én soha nem a művész voltam, hanem a közönség” – hangsúlyozta Vajna, aki elmondta, hogy a forgatást nem kedvelte annyira, viszont imádta az utómunkát. A teljes interjú a Variety-n olvasható.

  1. január