HU / EN

Eldöntöttem, hogy megtanulok egy olyan szakmát, amit bárhol csinálhatok. – így lettem fodrász. A fodrászatot azért választottam, mert olyan használható tudást biztosít, amihez bármikor visszatérhetek, ez megadta azt a biztonságot és szabadságot, hogy felfedezzek más utakat.

Andrew G. Vajna

„Nagyon tiszteli a rendezőt és bátran bevállal cseppet sem könnyű projekteket. Nem fogsz csalódni, bízhatsz benne.”

Paul Verhoeven, az Emlékmás rendezője.

„A hivatás sosem unalmas. Bármit csináltam, mindig megtaláltam benne az érdekeset. Így a szakmám soha nem tűnt igazán munkának.”

Andrew G. Vajna

„Andy Vajna egy kedves barát és forradalmi erő volt Hollywoodban. Bebizonyította, hogy nincs szükség stúdiókra, hogy olyan nagyszabású filmeket készíts, mint a Terminator 2 vagy a Total Recall. Nagy szíve volt és az egyik legnagyvonalúbb ember. Hiányozni fog.”

Arnold Schwarzenegger

„Mikor Andy a szavát adja, tudod, hogy nyert ügyed van. Nem számít mi történik, számíthatsz rá. Az idegei pedig acélból vannak.”

Joe Roth, a Walt Disney Motion Picture Group elnöke

„Azon kevés emberek egyike, akiknek megvan a bátorsága ahhoz, hogy a saját pénzükkel játszanak. A szava sokat számít és ott van a frontvonalban. Ezért mindig is tiszteltem őt. Andy ott van, ha kell. Lehet a társad vagy a főnököd, számíthatsz az útmutatására. Az üzletet mindig családias stílusban közelíti meg. Harminc év után is ugyanazok a barátai és ez egy olyan dolog ami igazán figyelemreméltó.”

John McTiernan, a Medicine Man és az Élet mindig drága rendezője.

„Andy Vajna egy nagyszerű barát és partner volt. Hitt bennem, amikor az egyik legnehezebb filmemet, a Terminator 2-t forgattam. Hiányozni fog ő, a humora, a stílusa, és különösen a motorozásaink.”

James Cameron

„Andyt már az első találkozásunkkor megkedveltem, mert végre találkoztam egy olyan magyarral Hollywoodban, aki nem csak sikeresebb, de őrültebb is nálam.”

Joe Eszterhas

„Ez egy nagyon, nagyon szomorú nap... Elhunyt Andy Vajna producer, aki nélkül nem lett volna Rambo... Imádtam ennek az embernek a bátorságát, úttörő volt. Rajta kívül senki nem hitt a First Blood-ban... Ez összetöri a szívem. Nyugodjon békében.”

Sylvester Stallone

„Sok időt töltök azzal, hogy meghallgassam a producereket arról, hogyan költsük el a pénzünket. Amikor Andy megjelenik, csak olyan projektbe hajlandó befektetni, amiben ő maga is hisz – ez teszi őt hitelessé.”

Peter Chernin, a Fox Filmed Entertainment elnök-vezérigazgatója

„Egy színésszel nem játszathatod csak úgy el azt amit akarsz. Egy olyan atmoszférát kell létrehoznod, ahol kiteljesedhet. Sokszor ez pokolian nehéz tud lenni.”

Andrew G. Vajna

„Az Andy-vel való munka karrierem egyik legjobb élménye volt, emellett ő készíti a világ legjobb bouillabaisse-ét.”

Steven de Souza, a Dredd bíró forgatókönyvírója.

„Andy-t senkivel nem lehet összehasonlítani ebben a szakmában. Ő egyedi és független; egy üzletember és egy filmkészítő ritka keveréke. Időről időre befektet és akkorát nyer, mint bárki más ebben a városban. Ezért csak csodálni lehet őt.”

Jeffrey Katzenberg, Dream Works SKG Partner

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a karrierednek.”

Bruce Willis és Demi Moore, miután Andy elnyerte a NATO/ShoWest életműdíjat 1995-ben.

„Mikor együtt dolgozol Andy-vel, a döntésekért ő teljes felelősséget vállal, másokkal nem is foglalkozom. Ettől lesz igazán Andy filmje

Danny Cannon, a Dread Bíró rendezője

Budapest Európa új Hollywoodja


Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája”, nevezhetnénk akár „Budawood”-nak is – a legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje.

A stáb meglátogatta a Korda Stúdiót, ahol éppen a Ransom című sorozatot forgatták. Sturla Gunnersson kanadai filmrendező dicsérte a magyar filmes szakemberek munkáját, a stúdióban felépített Boeing 747 repülő díszlet pedig, amiben forgattak, teljesen lenyűgözte. A külföldi stábtagok elismerően nyilatkoznak a magyar filmesek szakmai tapasztalatáról és a szolgáltatások magas minőségéről.

A tudósítás beszámol arról is, hogy 2017-ben mintegy 300 filmet forgattak Budapesten, köztük a közelmúltban készült legnagyobb költségvetésű filmeket: a Szárnyas fejvadász 2049-et és az Inferno-t.

London után Budapest lett a filmesek legkedveltebb forgatási helyszíne Európában. A francia stáb, otthonában látogatta meg Andy Vajnát, azaz „Mr. Cinemát”, ahol a kormánybiztos sosem látott közös fotókat mutatott meg Stallonéval és Schwarzeneggerrel. A producer szerint a kiváló szakembereken és infrastruktúrán kívül a magyarországi adókedvezmény is rendkívül vonzó a külföldi filmes produkcióknak.

A Korda Stúdióban meglátogatták azt a kültéri reneszánsz díszletet, amit a Borgiák sorozathoz építettek fel. A stúdiókon belül valójában bármit meg lehet oldani, ahogy például 2014-ben 200 tonna földet és homokot hozattak a Marson játszódó Mentőexpedíció című hollywoodi szuperprodukcióhoz, melynek Matt Damon volt a főszereplője.

A filmstúdiók mellett Budapestnek egyedülálló természeti és építészeti értékei is vannak, köztük a Lánchídra néző Gresham Palota, mely már-már szereplői rangban jelent meg A kém című Melissa McCarthy főszereplésével készült amerikai akció-vígjátékban.

Az idén százéves Gellért Fürdőt Budapest kihagyhatatlan nevezetességei között mutatja be a riport valamint feleleveníti a GQ magazinban megjelent Ryan Gosling-gal készült fotósorozatot, mely bejárta a világot.

Manapság Budapesten bármikor összefuthatunk a leghíresebb filmsztárokkal, Tom Hanks a legnagyobb kedvenceiről, régi autókról posztolt fotókat, Harrison Ford pedig a bicikliboltok visszatérő látogatója volt budapesti tartózkodása alatt.

Ma már mindenki tudja: „Los Angeles-i szél fúj a Duna felett”, amiből leginkább a turizmus profitál, a világhírű filmek és filmsztárok nagyszerű nagykövetei Budapestnek. A magyar fővárost jelenleg évente 4 millió turista választja úti célnak.

2018. április