HU / EN

„Mikor Andy a szavát adja, tudod, hogy nyert ügyed van. Nem számít mi történik, számíthatsz rá. Az idegei pedig acélból vannak.”

Joe Roth, a Walt Disney Motion Picture Group elnöke

„Nagyon tiszteli a rendezőt és bátran bevállal cseppet sem könnyű projekteket. Nem fogsz csalódni, bízhatsz benne.”

Paul Verhoeven, az Emlékmás rendezője.

„Mikor együtt dolgozol Andy-vel, a döntésekért ő teljes felelősséget vállal, másokkal nem is foglalkozom. Ettől lesz igazán Andy filmje

Danny Cannon, a Dread Bíró rendezője

„Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a karrierednek.”

Bruce Willis és Demi Moore, miután Andy elnyerte a NATO/ShoWest életműdíjat 1995-ben.

„Egy színésszel nem játszathatod csak úgy el azt amit akarsz. Egy olyan atmoszférát kell létrehoznod, ahol kiteljesedhet. Sokszor ez pokolian nehéz tud lenni.”

Andrew G. Vajna

„Az Andy-vel való munka karrierem egyik legjobb élménye volt, emellett ő készíti a világ legjobb bouillabaisse-ét.”

Steven de Souza, a Dredd bíró forgatókönyvírója.

„Ez egy nagyon, nagyon szomorú nap... Elhunyt Andy Vajna producer, aki nélkül nem lett volna Rambo... Imádtam ennek az embernek a bátorságát, úttörő volt. Rajta kívül senki nem hitt a First Blood-ban... Ez összetöri a szívem. Nyugodjon békében.”

Sylvester Stallone

„Andy Vajna egy kedves barát és forradalmi erő volt Hollywoodban. Bebizonyította, hogy nincs szükség stúdiókra, hogy olyan nagyszabású filmeket készíts, mint a Terminator 2 vagy a Total Recall. Nagy szíve volt és az egyik legnagyvonalúbb ember. Hiányozni fog.”

Arnold Schwarzenegger

„A hivatás sosem unalmas. Bármit csináltam, mindig megtaláltam benne az érdekeset. Így a szakmám soha nem tűnt igazán munkának.”

Andrew G. Vajna

„Andyt már az első találkozásunkkor megkedveltem, mert végre találkoztam egy olyan magyarral Hollywoodban, aki nem csak sikeresebb, de őrültebb is nálam.”

Joe Eszterhas

„Andy-t senkivel nem lehet összehasonlítani ebben a szakmában. Ő egyedi és független; egy üzletember és egy filmkészítő ritka keveréke. Időről időre befektet és akkorát nyer, mint bárki más ebben a városban. Ezért csak csodálni lehet őt.”

Jeffrey Katzenberg, Dream Works SKG Partner

„Andy Vajna egy nagyszerű barát és partner volt. Hitt bennem, amikor az egyik legnehezebb filmemet, a Terminator 2-t forgattam. Hiányozni fog ő, a humora, a stílusa, és különösen a motorozásaink.”

James Cameron

„Sok időt töltök azzal, hogy meghallgassam a producereket arról, hogyan költsük el a pénzünket. Amikor Andy megjelenik, csak olyan projektbe hajlandó befektetni, amiben ő maga is hisz – ez teszi őt hitelessé.”

Peter Chernin, a Fox Filmed Entertainment elnök-vezérigazgatója

Eldöntöttem, hogy megtanulok egy olyan szakmát, amit bárhol csinálhatok. – így lettem fodrász. A fodrászatot azért választottam, mert olyan használható tudást biztosít, amihez bármikor visszatérhetek, ez megadta azt a biztonságot és szabadságot, hogy felfedezzek más utakat.

Andrew G. Vajna

„Azon kevés emberek egyike, akiknek megvan a bátorsága ahhoz, hogy a saját pénzükkel játszanak. A szava sokat számít és ott van a frontvonalban. Ezért mindig is tiszteltem őt. Andy ott van, ha kell. Lehet a társad vagy a főnököd, számíthatsz az útmutatására. Az üzletet mindig családias stílusban közelíti meg. Harminc év után is ugyanazok a barátai és ez egy olyan dolog ami igazán figyelemreméltó.”

John McTiernan, a Medicine Man és az Élet mindig drága rendezője.

Filmen Budapest


„Magyarország és Budapest fantasztikus forgatási helyszíneket és kiválóan felszerelt infrastruktúrát biztosít a film produkcióknak. Például Magyarországon található kontinentális Európa legnagyobb medencéje, amelyben a Szárnyas Fejvadász 2049-et forgatták” – nyilatkozta a CNN Travelnek Andy Vajna.

A CNN Travel Budapest bámulatos filmforgatási helyszíneit bemutató riportot közölt. Nathan Kay újságíró arról ír, hogy Budapest egyre gyakrabban jelenik meg főszereplőként különböző filmekben. 

A csodálatos magyar fővárosban számos nagy költségvetésű produkció forgott, többek közt a Szárnyas Fejvadász 2049, a Vörös veréb, az Inferno, A kém, az Evita, az Atomszőke, a Suszter, szabó, baka, kém, és a lista csak bővül, írja Kay.

A forgatás alatt Budapest lett több hollywoodi sztárnak – köztük Angelina Jolienak, Ryan Goslingnak, Harrison Fordnak és Jennifer Lawrencenak – az otthona. A cikk szerint az új filmek –  mint a Colette, A kém, aki kidobott engem, a Terror és a Robin Hood – az utóbbi hónapokban még nagyobb neveket hozott Budapestre.

A Magyar Nemzeti Filmalap tevékenységének köszönhetően, Magyarország az egyik legbefolyásosabb szereplője lett az európai filmiparnak. Kay arról ír, hogy a magyar filmipart az 1950-es és 60-as évekig tartó klasszikus időszakban leginkább a kommunista korszakkal azonosították. Ez a 2010-es évek elején változott meg, amikor a magyar születésű producer, a Terminátor és a Rambo készítője, Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként elindította Magyarországot a modern filmipar irányába.

„Létrehoztunk egy vonzó ösztönzőt a produkcióknak” – mondta Vajna a CNN Travelnek, utalva a minden Magyarországon forgatott produkciónak járó 25%-os adóvisszatérítésre. „Magyarország és Budapest fantasztikus forgatási helyszíneket és kiválóan felszerelt infrastruktúrát biztosít a film produkcióknak. Például Magyarországon található kontinentális Európa legnagyobb medencéje, amelyben a Szárnyas Fejvadász 2049-et forgatták”

„Nemcsak arra fordítunk hangsúlyt, hogy magyar filmeket fejlesztünk és finanszírozunk, a Filmalap egy oktatási és gyakornoki programot is elindított a filmipar további erősítése érdekében.”

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon és Budapesten nemcsak nagy költségvetésű filmeket forgatnak, hanem az ország a saját, virágzó filmiparát is építi, amire bizonyíték az Oscar és Golden Globe díjat nyert Saul fia vagy az Arany Medve győztes Testről és lélekről. Kay cikkében 10 kiváló budapesti filmforgatási helyszínt mutat be köztük a Parlamentet, a Hősök terét és a Bazilikát.

A teljes cikk itt olvasható.

(Forrás: About Hungary)

2018. június